Shell distributeur

14 tips om zuinig te rijden

Arjan Leijtens
Arjan Leijtens

Kleine veranderingen in je rijstijl kunnen veel brandstof besparen. Onderstaande tips helpen je om brandstof te besparen. Naast het aanbieden van dagelijkse scherpe prijzen helpt ABC u altijd mee het beste uit uw auto te krijgen!

 

BRANDSTOF EN MOTOROLIE

1. De brandstof is belangrijk.

Met de juiste brandstof kun je brandstof besparen.  De FuelSave-brandstoffen van Shell helpen het verbruik en de kosten van de brandstof verder te reduceren* doordat ze meer uit elke tank halen.

2. Gebruik de juiste olie.

Je kunt brandstof besparen door smeerolie te gebruiken die de fabrikant heeft aanbevolen. Motoroliën van hoge kwaliteit, zoals Shell Helix, kunnen je motor ook efficiënter laten werken.

 

VOERTUIGONDERHOUD

3. Stel je motor af en onderhoud deze goed.

Met een goed afgestelde motor kun je brandstof besparen, dus verwissel regelmatig de olie en volg de aanbevelingen van je autofabrikant met betrekking tot onderhoud.

4. Meet je bandenspanning.

Banden die de juiste spanning hebben zijn veiliger, gaan langer mee en besparen tevens brandstof. Banden die te hard of te zacht zijn, zullen sneller beschadigd raken.

 

RIJSTIJL EN RIJGEDRAG

5. Rijd soepel.

Agressief rijgedrag verbruikt meer brandstof dan gelijkmatig rijden. Dit houdt in dat hard optrekken en plotseling en hard remmen vermeden moeten worden.

6. Gebruik hogere versnellingen.

Hoe hoger de versnelling, hoe lager de snelheid van je motor. Dit kan weer leiden tot lager brandstofgebruik. Schakel door op het juiste moment en laat de toerenteller nooit over het rode streepje gaan.

7. Houd afstand.

Probeer vooruit te denken tijdens het rijden. Zorg dat er genoeg afstand tussen jou en de bestuurder voor je zit, zodat je gelijkmatig kunt afremmen.

8. Gebruik cruisecontrol.

Cruisecontrol gebruiken op hoofdwegen zorgt voor een constante snelheid en zal in veel gevallen leiden tot lager brandstofgebruik.

9. Voorkom dat je auto te lang stationair draait.

Het stationair laten draaien van je auto brengt je niet ver, maar het verbruikt wel brandstof. Bespaar brandstof door de motor uit te zetten als je langer dan tien seconden stil staat.

10. Vermijd hoge snelheden.
Een hogere snelheid zorgt voor meer luchtweerstand, waardoor je motor harder moet werken. Door net iets onder het snelheidslimiet te blijven bespaart u brandstof.

11. Gebruik zo min mogelijk airconditioning.

Airconditioning belast de motor meer en bovendien  verbruikt het brandstof. Probeer het slechts aan te zetten op erg warme dagen.

 

DE REIS

12. Plan uitstapjes vooruit.

Door korte uitstapjes en boodschappen in één keer te combineren hoef je in totaal minder te rijden. Wanneer je buiten de spits reist zul je sneller door kunnen rijden en zul je minder brandstof verbruiken.

13. Zorg dat je geen overmatig gewicht draagt.

Elke pond en kilo heeft effect op het brandstofverbruik. Houd je achterbank en kofferbak vrij van onnodige spullen.

14. Verwijder je imperiaal.

Verwijder je imperiaal als deze niet gebruikt wordt. Een imperiaal heeft invloed op de aerodynamische efficiëntie van je voertuig, omdat het meer luchtweerstand veroorzaakt waardoor de auto meer brandstof verbruikt.

14 tips om zuinig te rijden