Shell distributeur

Euro 95 wordt E10: alle antwoorden

Arjan Leijtens
Arjan Leijtens

Waarom verplichte invoering E10?

De CO2-uitstoot van brandstof moet naar beneden en (bio)ethanol kan daarbij helpen. Ethanol heeft in vergelijking tot benzine een veel lagere CO2-uitstoot. De  Tweede Kamer heeft bepaald dat E10 op grote schaal beschikbaar moet zijn om de uitstoot van het wegverkeer naar beneden te brengen. Daarom verandert de samenstelling van Euro 95 en wordt hier nu in plaats van 5% maximaal 10% ethanol toegevoegd: E10.

Wat is E10 voor een brandstof?

E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en 10 procent (bio)ethanol. (Bio)ethanol is een alcohol dat gemaakt wordt uit landbouwgewassen en/of afvalstofstromen.

Kunnen alle auto’s probleemloos E10 tanken?

E10 geeft voor de meeste benzineauto’s (90 procent) geen problemen, er kan probleemloos worden
overgestapt naar E10. Voor ongeveer tien procent van de auto’s geldt dat ze niet geschikt zijn voor het gebruik van E10. (Bio)ethanol is agressiever dan benzine voor zowel metalen als kunststoffen. Een hoger percentage (bio)ethanol kan er mogelijk voor zorgen dat na langdurig gebruik motoronderdelen zoals pakkingen en afdichtingen worden aangetast.

Om te zien of uw auto of motor geschikt is voor het gebruik van E10 gaat u naar www.e10check.nl. Voor auto’s en motoren  die niet geschikt zijn voor het gebruik van E10 of bij twijfel, adviseren wij het gebruik van Superplus 98. Deze benzine, ook wel Euro 98, blijft namelijk wel een E5 benzine.

 

 

Euro 95 wordt E10: alle antwoorden