Shell distributeur

Gevolgen van slechte bandenspanning

Arjan Leijtens
Arjan Leijtens

Goede bandenspanning is erg belangrijk. Het gewicht van een auto wordt op de banden gedragen, door de lucht die in de banden zit. Door onderspanning nemen slijtage en brandstofverbruik toe.

Als er een onderspanning is van 20% kan het brandstofverbruik oplopen tot 5%. Ook kan onderspanning zorgen voor een kortere levensduur van de banden. Bij 20% onderspanning wordt de levensduur al bijna met een kwart verkort en bij 30% onderspanning is de levensduur nog maar de helft.

Maar ook erg belangrijk is dat het gewoon veiliger is als de banden de juiste bandenspanning hebben. Een onderspanning zorgt voor minder grip op de weg, hierdoor is er een langere remweg en een hogere slipkans. Ook kan de auto minder goed onregelmatigheden in het wegdek opvangen hierdoor is het stuurgedrag niet optimaal.

Ook CO2-uitstoot kan verminderd worden door goede bandenspanning en de slijtage van de banden neemt toe, hierdoor neemt de kans op een klapband toe.

Een te lage bandenspanning is makkelijk te voorkomen als de banden regelmatig gecontroleerd worden, dit moet ook als de banden gevuld zijn met stikstof. Als u van te voren 15 minuten of langer hebt gereden is het aan te raden om eerst uw banden te laten afkoelen. De lucht in de banden is namelijk warm geworden en daardoor kan de spanning wel 10 tot 30% zijn toegenomen.

Gevolgen van slechte bandenspanning