Shell distributeur

PitPoint over op groengas

Arjan Leijtens
Arjan Leijtens

PitPoint gaat in Nederland volledig Groengas op haar tankstations aanbieden

Vanaf deze zomer levert PitPoint alleen nog maar groengas op haar openbare CNG-tankstations in Nederland. Dit is een belangrijke mijlpaal omdat hiermee de CO2 winst door te tanken bij PitPoint nog groter wordt. Rijden op groengas vermindert namelijk de uitstoot van CO2 tot 80 procent ten opzichte van diesel. (Bron: brandstofrankings Natuur & Milieu)

De voorlopers van PitPoint, DutCH4 en vervolgens CNG Net, zijn destijds begonnen met het aanbieden van CNG voor het Nederlandse wegvervoer. Groengas, is de duurzame variant van CNG en kan worden gemaakt van onder andere gft-afval. Met groengas is het mogelijk om nagenoeg CO2 neutraal te rijden en wordt ook de uitstoot van NOx en PM10 gereduceerd.

Geanvanceerde biobrandstof

De stap naar 100 procent groengas kon niet eerder worden gezet, omdat PitPoint de omslag alleen wilde maken wanneer het zeker was van langdurige beschikbaarheid van het type groengas (geavanceerde biobrandstof) dat zou moeten worden aangeboden. Daardoor bood PitPoint tot nu toe in haar netwerk zowel CNG als groengas aan. Inmiddels is de schone brandstoffenleverancier er dus in geslaagd om vanaf 1 juli 2019 volledig groengas te leveren aan haar klanten middels het openbare netwerk.

Marja Versleijen, directeur bij PitPoint: “Dit is een enorme stap voor ons. Het is altijd ons streven geweest om op al onze openbare locaties volledig hernieuwbare brandstof te leveren. Dat dit nu al is gelukt, is een mijlpaal waar we ontzettend trots op zijn. ”

Herkomst groengas

Het door PitPoint geleverde groengas is afkomstig uit eigen land en vindt zijn oorsprong in reststromen zoals mest, gft-afval en rioolslib. Dit groengas is onder andere geproduceerd bij Meerlanden, Biogas Leeuwarden en Ecofuels. Ook investeert PitPoint zelf in de productie van groengas. PitPoint werkt hiervoor actief samen met ontwikkelaars van projecten zoals de biobrandstoffenfabriek in Hardenberg.

Versleijen: ”Wij zien een toenemende behoefte aan geavanceerde biobrandstoffen en willen daarom in de hele keten investeren zodat wij regionaal of lokaal geproduceerd groengas aan onze klanten kunnen bieden.”

PitPoint over op groengas