Shell distributeur

Wat is HVO diesel

Arjan Leijtens
Arjan Leijtens

Tegenwoordig hoor je steeds vaker het woord ‘HVO’, maar wat voor brandstof is dit nu precies, wat zijn de verschillen met gewone diesel en mag je het in alle machines gebruiken?

Hydrotreated Vegetable Oil

HVO (door sommige leveranciers ook onder een eigen merknaam zoals CO2fuel of bij ABC onder de naam TopFuel op de markt gebracht) staat voor “Hydrotreated Vegetable Oil” en is een nieuw type dieselbrandstof. Het wordt gemaakt van afgewerkte oliën en restafval zoals dierlijke vetten.

Hierdoor is HVO een fossielvrije én hernieuwbare brandstof met enorme voordelen op het gebied van duurzaamheid. Denk aan een zeer hoge CO2-reductie van maar liefst 89% én een lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, NOx en zwavel. HVO is kleurloos, helder als water en vrijwel geurloos.

Duurzame kenmerken van HVO diesel zijn:

  • Volledig fossielvrij.
  • Zeer lage CO2-uitstoot.
  • Minder schadelijke emissies zoals fijnstof en NOx.
  • Bevat vrijwel geen zwaveldeeltjes en aromaten.
  • Is goed biologisch afbreekbaar.

De duurzaamheidsprestaties van HVO zijn indrukwekkend, maar hoe zit het op technisch vlak? HVO bestaat vrijwel volledig uit paraffine moleculen, waardoor de HVO brandstof schoner verbrandt – en dus minder emissies genereert – dan conventionele diesel. Ook heeft HVO een zeer hoog cetaangetal van >70, wat ook weer gunstig is voor de emissie-uitstoot.

Goedkeuring van trekkerfabrikanten

Daarentegen heeft HVO een iets lagere dichtheid (soortelijk gewicht) dan reguliere diesel. Ook de viscositeit (vloeibaarheid) van HVO is anders dan die van conventionele diesel. Hierdoor voldoet HVO niet aan de EN590 norm voor reguliere diesel, maar aan de EN15940 specificatie voor paraffinische dieselbrandstof.

Technisch gezien kan deze nieuwe dieselsoort in vrijwel alle moderne dieselmotoren worden gebruikt. Vrijwel alle EURO6 truckmotoren hebben tegenwoordig een officiële goedkeuring van de fabrikant voor HVO/EN15940, bij trekkers en landbouwmachines is dit nog minder courant. Raadpleeg het instructieboekje van uw machines of treedt hiervoor in overleg met uw dealer.

Puur of gemengd gebruiken?

U kunt direct starten met het gebruiken van HVO als de dieselmotor geschikt is voor paraffinische dieselbrandstof (XTL). HVO is mengbaar met conventionele diesel maar voor een optimaal effect zorgt u ervoor dat de brandstoftank van het voertuig en de dieselopslagtank zover mogelijk leeg zijn.

Waar is HVO te krijgen?

Bij ABC is HVO te verkrijgen bij het tankstation op industrieterrein Loven Noord, Berkel-Enschot. ABC kan ook leveranties voorzien in bestaande tank of IBC. Voor meer informatie neemt u contact op met ABC.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

 

Wilt u meer weten over de technische en duurzaamheidsvoordelen van HVO diesel?

Neem dan contact op met ABC.

 

Wat is HVO diesel